Μήνυμα του απερχόμενου Δ.Σ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2018 εξελίχθηκε δύσκολα για την λειτουργία του Συλλόγου μας. Κύρια αιτία ήταν η παραίτηση δύο βασικών μελών του ΔΣ το 2017 (της Αντιπροέδρου και της Γραμματέως), σε συνδυασμό την αποδιοργάνωση της ομάδας εθελοντών και την απουσία εθελοντικής εργασίας. Συνεπώς μειώθηκε το ανθρώπινο δυναμικό που εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της ΕΑΚΑΠΠ. Καταστατικά ήταν αδύνατο να προβούμε σε νέες εκλογές κι έτσι αναγκαστικά μειώσαμε τις δράσεις στις απολύτως απαραίτητες.

Προσπαθώντας να εξηγήσουμε την έλλειψη ενδιαφέροντος των μελών για ενεργή συμμετοχή καταλήξαμε σε δύο υποθέσεις:

Πρώτον, η απουσία εθελοντικής εργασίας δεν αποτελεί έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανθρωπολογία και την ΕΑΚΑΠΠ αλλά πραγματική έλλειψη χρόνου των μελών μας. Όλοι είμαστε εθελοντές και σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο είναι αναμενόμενο το ενδιαφέρον να στρέφεται πρωτίστως στην οικονομική επιβίωση και δευτερευόντως σε ανιδιοτελείς δραστηριότητες.

Δεύτερον, σε επικοινωνία με παλαιότερα μέλη, διαπιστώσαμε ότι η ΕΑΚΑΠΠ ιδρύθηκε σε ένα διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Η ανθρωπολογία ελάχιστα γνωστή ως επιστήμη, με πρωταρχικό σκοπό του Συλλόγου την αναγνώριση του ανθρωπολόγου στην ελληνική κοινωνία και τη διεκδίκηση επαγγελματικών δικαιωμάτων, ένας σκοπός χωρίς ημερομηνία περάτωσης. Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν και η ΕΑΚΑΠΠ έδωσε εξίσου βάση και στους υπόλοιπους καταστατικούς στόχους. Μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την δικτύωση των αποφοίτων του τμήματος, μέσω προγραμμάτων όπως το ERASMUS+ και την αντιπροσώπευση του Συλλόγου στη δημόσια διοίκηση.

Οι δύο βασικές υποθέσεις σε συνδυασμό με την μειωμένη προσέλευση στην Γενική Συνέλευση (ανέκαθεν σε λειτουργία, αλλά πλέον πιο εμφανώς), μας οδήγησαν σε ερωτήματα: «Μήπως ήρθε η ώρα η ΕΑΚΑΠΠ να αναθεωρήσει την ταυτότητα και τους σκοπούς της; Μήπως πρέπει να ανοίξει τις πόρτες της στο βασικό δυναμικό του Πανεπιστημίου μας που είναι οι φοιτητές;».

Κάποιοι/-ες υποστηρίζουν, ότι αφού η ΕΑΚΑΠΠ επιτέλεσε τους βασικούς της σκοπούς, (σαν να δύναται να περατωθούν) πλέον δεν έχει λόγο ύπαρξης, οπότε «ας βάλει λουκέτο». Εκείνοι όμως δεν είχαν (τουλάχιστον πρόσφατα) ουσιαστική, ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες του Συλλόγου. Είναι λοιπόν άδικο άτομα χωρίς ουσιαστικό έργο να καθορίζουν το μέλλον των νέων ανθρωπολόγων. Το αίτημα για κλείσιμο της ΕΑΚΑΠΠ φαντάζει τουλάχιστον δυσανάλογο σε σχέση με το έργο του Συλλόγου μέχρι τώρα, προς την απόκτηση εμπειρίας από τους απόφοιτους, της συμμετοχής στο πρόγραμμα ERASMUS+ και της εξασφάλισης ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας των αποφοίτων. Τα στοιχεία της σελίδας στο FaceBook καταδεικνύουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από την αρχή του 2018 έως σήμερα καταγράφηκαν παραπάνω από 21.000 μοναδικές επισκέψεις και περισσότερα από 200.000 hits στην ιστοσελίδα της ΕΑΚΑΠΠ.

Είναι άδικο, επομένως, μία μειοψηφία μη ουσιαστικά ενεργών μελών να καθορίσει το μέλλον ενός ενεργού Συλλόγου, όταν κάθε νέα γενιά αποφοίτων χρειάζεται ένα όχημα διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ιδίως οι ενεργοί φοιτητές (που καταστατικά αυτή την στιγμή δεν έχουν δικαίωμα ψήφου) θα έπρεπε να επιλέξουν το μέλλον και την πορεία της ΕΑΚΑΠΠ.

Ως ενεργά μέλη, και απερχόμενο ΔΣ, θα θέλαμε εκφράσουμε την αγάπη μας για τον Σύλλογο και την αγωνία μας για την συνέχιση της λειτουργίας αυτού και καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδίως τους νέους απόφοιτους αλλά και τους φοιτητές να πάρουν θέση, για τον Σύλλογό μας που αν και μικρός έχει καταφέρει πολλά. Το μέλλον, παραμένει άγνωστο κι αν τώρα κάποια πράγματα είναι δεδομένα χάρη στην ενεργή προσπάθεια των συναδέλφων μας, αυτό δεν εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν. Η θέση του ανθρωπολόγου στην ελληνική κοινωνία εξαρτάται απ’ όλους και αυτό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και δράση μας.

Καλούμε λοιπόν, όσους τρέφουν αγάπη για τον Σύλλογο και ενδιαφέρονται για το μέλλον των νέων, να δώσουν δυναμικό παρόν στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 10 Μάιου στις 19:00 στο Γραφείο της ΕΑΚΑΠΠ (Κτίριο ΔΕΣ/ΚΟΙ Παντείου Πανεπιστημίου), ώστε να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι η ΕΑΚΑΠΠ μπορεί, και έχει λόγο να συνεχίσει να δρα και να λειτουργεί.

Εκ μέρους του απερχόμενου ΔΣ,

Αντώνιος Σερέπας , απερχόμενος Πρόεδρος
Αγγελική Παναγάκου, απερχόμενη Γραμματέας
Μαρία Γερολυμάτου, απερχόμενη Ταμίας
Ελένη Κουφουδάκη, τέως γραμματέας και απερχόμενο Μέλος ΔΣ

Comments are closed