«Born to Break» των Ναταλία Κουτσούγερα και Φωτεινή Στεφανή

Το «Born to Break» αποτελεί μια εθνογραφική ταινία σε συμπαραγωγή των Ναταλία Κουτσούγερα και Φωτεινή Στεφανή

Η Δρ Ναταλία Κουτσούγερα είναι μια δραστήρια κοινωνική επιστήμονας-ερευνήτρια με ειδίκευση στην κοινωνική ανθρωπολογία. Ξεκίνησε τις σπουδές της ως κοινωνιολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και τις ολοκλήρωσε, με το διδακτορικό της δίπλωμα στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική της διατριβή (2013) εστιάζει στη νυχτερινή «λαϊκή» διασκέδαση των νέων σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής του Περιστερίου, της Δυτικής Αττικής (Νυχτερινή «λαϊκή» διασκέδαση των νέων: μια ανθρωπολογική προσέγγιση). Διαθέτει δυο μεταπτυχιακά διπλώματα, το πρώτο στην «Εφαρμοσμένη Ανθρωπολογία, Κοινότητα και Νέοι» (Goldsmiths College-University of London, 1998-99) και το δεύτερο στην Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Ανθρωπολογία, με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2002-4). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από ζητήματα ανθρωπολογίας του χορού, αστικού χώρου, νεανικών πολιτισμών, μουσικών ταυτοτήτων, διασκέδασης και φύλου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με θέματα όπως η μετανάστευση, οι τοπικές ταυτότητες και η κοινωνική ταυτότητα του αστικού χώρου, το φύλο στην Ελλάδα, η νυχτερινή διασκέδαση και οι νέοι. Η μέχρι στιγμής διδακτική της εμπειρία προέρχεται κυρίως από τη διδασκαλία μαθημάτων εγκληματολογίας (Πυροσβεστική Ακαδημία Αθηνών) και ψυχολογίας των φύλων (Institute of Counseling and Psychology Studies). Είναι αρθρογράφος και μόνιμη συνεργάτης του περιοδικού dancetheater (www.dancetheater.gr) και αρθρογραφεί συχνά σε ξένα ανθρωπολογικά περιοδικά (The Unfamiliar). Συμμετέχει επίσης ως διοργανώτρια και εισηγήτρια σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2011 πραγματοποίησε σε συμπαραγωγή με τη Φωτεινή Στεφανή ένα δεκάλεπτο βίντεο για τους χορούς του δρόμου και της hip hop σκηνής στην Ελλάδα, καθώς και ένα εθνογραφικό φιλμ για το «breaking» (breakdance), με τον τίτλο «Born to Break». Το φιλμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνογραφικό Φεστιβάλ Αθηνών (2011). Εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (2000-2002) και από το 2005 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως μόνιμη κοινωνιολόγος στο Τμήμα Πρόνοιας-Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, όπου και σκοπεύει να ασχοληθεί με ιστορικο-ανθρωπολογική έρευνα. Παράλληλα, διεξάγει επιτόπια έρευνα για τις εναλλακτικές θηλυκότητες στους νεανικούς πολιτισμούς των χορών του hip hop, του δρόμου και των κλαμπ στην Αθήνα και γυρίζει ένα νέο εθνογραφικό φιλμ επάνω σε αυτό το θέμα.

Η Φωτεινή Στεφανή έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Οπτική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στην Αγγλία. Έχει εργαστεί σε διάφορες οργανώσεις υλοποιώντας κοινωνικά προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το ντοκιμαντέρ. Η μεταπτυχιακή διατριβή της με τίτλο “Rock n Pray”, είχε σαν θέμα τους «Παπαροκάδες» της Μονής των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ στην ορεινή Ναυπακτία. Προβλήθηκε στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002), στο 1ο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικών Ταινιών (Πάτρα 2005) και στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τον Μάιο του 2012. Η ταινία «Πέραμα» σε συνεργασία με την εικαστικό Ζέτα Σακελλαρίου, προβλήθηκε το 2010 κατά τη διάρκεια της εικαστικής έκθεσης «Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο 4», στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Το Νοέμβριο του 2011 προβλήθηκε στο 2ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ, η ταινία “Born to break” σε συνεργασία με τη Κοινωνική Ανθρωπολόγο Ναταλία Κουτσούγερα, και είχε σαν θέμα την breakin’ χορευτική κοινότητα της Αθήνας. Τα «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» σε συνεργασία με τον αφηγητή Δημήτρη Προύσαλη, είχαν σαν θέμα το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Μύθων και Παραμυθιών στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας Πηλίου. Η ταινία προβλήθηκε 3ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Ντοκιμαντέρ το Δεκέμβριο του 2012 και στο 1ο Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα…μια πόλη παραμύθια» τον Μάρτιο του 2014.

Comments are closed